bierproeverij-09Op dinsdagavond 26 januari hadden circa 30 bierliefhebbers de weg gevonden naar Plus Jan Sterk in Gorcum Oost, waar gastheer Albert Sterk hen met open armen ontving. Bob van Wieren van Horecaheld had in overleg met Albert een pakket van speciaal bieren opgesteld dat door het aanwezige UBC-panel geproefd en gekeurd moesten worden. Een heusche bierproeverij derhalve. Daarvoor lagen ingewikkelde proefformulieren op tafel en stonden er emmertjes en flessen water klaar om het glas na elke proeverij om te spoelen. Omgeven door de indrukwekkende wanden vol keurig gerangschikte versproducten luisterde het gezelschap eerst naar Bob, die met kreten als ‘smaakherkenning, inzakkend schuim, nasmaak, mistig bier, moutig’ de toon zette en tegelijkertijd heel veel vertelde over de bereiding van bier en speciaal bieren.

Daarna kwamen de volgende bieren in een periode van pakweg twee uur op tafel: Benediktiner Weizen en Benediktiner Dunkel Weizen, Brugse Zot Blond, Straffe Hendrik Tripel, Zundert Trappist, Petrus Aged Red en Rochefort 10. Overbodig te zeggen dat de bieren steeds ‘sterker’ werden. Uiteraard had Bob van Wieren over elke speciaal bier wel informatie. Tussendoor werden de gasten nog onthaald op een buffet (‘buffetje’, volgens Albert) om af en toe een vers bodempje te leggen om het bier beter te laten bezinken. Lichaamstaal, beter nog ‘de taal van het gelaat’ liet vaak overduidelijk zien of een biersoort in de smaak viel. Eén bierproever, n.l. Nico van de Wal van Alfa Accountants, werd aan het eind naar voren gehaald – blijkbaar had hij zijn formulier het beste ingevuld – om uit handen van Bob van Wieren een mooi pakket (uiteraard met bier) te krijgen. Leuk, deze bierproeverij, die letterlijk en figuurlijk goed in de smaak viel.

Nog wat bierinfo voor de liefhebbers
Benediktiner Weizen (5.3%) en Benediktiner Dunkel Weizen (5.4%) uit de Klosterbrauerei Benediktiner in Beieren, Duitsland. Het Benediktiner klooster dateert trouwens uit 1330. Joppenkerk Hoppenbier (6.8%), volgens een recept uit 1501 gebrouwen in de eigen brouwerij in Haarlem die in 2010 is gestart. Brugse Zot Blond (6%) en Straffe Hendrik Tripel (9%), van De Halve Maan uit Brugge, opgericht in 1856. Zundert Trappist (8%), Trappistenbrouwerij De Kievit, opgericht in 2012, gevestigd in een trappistenklooster. Petrus Aged Red van brouwerij De Brandare (8.5%) uit Bavikhove België, opgericht in 1894 en Rochefort 10, brouwerij opgericht in 1899 in Rochefort – het sterkste biertje met maar liefst 11.3%.

kijk hier voor de foto’s