wijn6De jaarlijkse UBC-wijnreis ging dit jaar richting het Champagnegebied. Ter informatie: alle wereldwijnlanden kennen een mousserende wijn, alleen het besloten gebied Champagne mag deze beschermde naam gebruiken. Dat Champagne een kwalitatieve en unieke topwijn is, hebben de deelnemers aan deze wijnreis zeker kunnen ervaren.

Een vroege start
Vrijdag 3 oktober, een vroeg vertrek vanaf Attema met een luxe touringcar van UBC-lid Albert Haars richting Frankrijk. Na een stop in Couvin in de Ardennen werd rond 12 uur het hotel in Reims bereikt, waarna er werd geluncht in restaurant Richard au Bureau in Reims. Via de wijnroute ging het daarna richting Pierry, een dorp ten zuiden van Epernay, waar we te gast waren bij het champagnehuis Mandois, een familiebedrijf, waarvoor Jaap van Ouwerkerk de vertegenwoordiging in Nederland verzorgt.

Na een wandeling door de ondergrondse champagnekelders, die zelfs onder de lokale kerk doorlopen, was de champagneproeverij in een stralend zonnetje een ‘Comme Dieu en France’-beleving. Bij vertrek ontving het gezelschap een verrassende attentie van Jaap in de vorm van een mooie Mandois piccolo. De terugweg naar Reims ging via de Avenue de Champagne in Epernay waar alle grote wereldmerken een luxe kasteel en kantoor en wijnkelder hebben. Het diner ’s avonds in restaurant les Halles in Reims was prima voor elkaar. Een afsluitend terrasbezoek bij een van de drukke uitgaansstraten van Reims ging door de heerlijke temperatuur door tot in de kleine uurtjes.

Een rijkelijk gevulde zaterdag
Na het ontbijt vertrok het reisgezelschap naar het schilderachtige dorpje Hautviller, waar Dom Perignon eeuwen geleden de methode champenoise, later methode traditionnelle genoemd, ontdekte. Genieten van de prachtige vergezichten over de wijngaarden, maar ook genieten van de stuurmanskunsten van chauffeur Meindert. Vervolgens ging het richting Epernay voor een bezoek aan het wijnhuis Mercier, een van de grotere champagnehuizen. Een rondrit met een minitrein door de kilometerlange wijnkelders van Mercier maakte veel indruk en dat gold ook voor de afsluitende proeverij. Om nog meer wijnkennis op te doen werd er daarna een bezoek gebracht aan het kleine wijnhuis Henri Manceaux in Rilly la Montagne waar we door de eigenaren een rondleiding kregen met een uitgebreide toelichting over druiven, terroir, oogst, vinificatiemethodes en opslag. Een wijnreis betekent mooie wijnen proeven en dat lukte ook prima bij Manceaux. De zaterdagavond werd besteed aan een prima verzorgd en sfeervol diner in restaurant la Banque in Epernay.

En dat gold ook voor zondag
Zondag stond als verrassingsdag op het programma en onderweg werd er flink gepolst bij de reisleiding wat de bestemming zou worden. Reisleiders Adjan Bos en Albert Sterk hadden de wensen van het gezelschap goed ingeschat: het gezellige Gent in België, waar het een drietal zondagen per jaar koopzondag is werd als een prima bestemming ervaren. In Gent scheen, evenals de andere dagen, een stralend zonnetje. Een deel van het reisgezelschap genoot van een proeverij bij stadsbierbrouwerij Gruut, de overige deelnemers konden in het gezellige centrum van de oude stad Gent hun shopwensen vervullen. ’s Avonds volgde een afsluitend en meer dan prima diner in restaurant le Pecheur in Gent. Een paar uur later dan gepland kwam de groep zondagavond, verrijkt met wijnkennis, weer in Gorinchem terug. Een dag later ontving de reisleiding al suggesties voor de wijnreis 2015! Dat betekent dat het duo Adjan & Albert nu plannen aan het smeden is voor het voorafgaande veldwerk op locatie. Uiteraard wordt u via de nieuwe UBC website over de wijnreis 2015 geïnformeerd.

bekijk hier de foto’s