Reeds jaren organiseert UBC een wijnreis. Moezel, Elzas, Belgisch en Nederlands Limburg, Champagne en nu de mooie heuvels ten noorden van de Rijn in het gebied tussen Koblenz en Mainz. Het Duitse gebied met grootse carnavalsfeesten maar de wijnreis kent een serieuzer karakter. Vrijdag 9 oktober 6.00 uur vertrek per touringcar vanaf Attema.

Na een vlotte reis werden al snel de eerste wijnranken aan de Rijn gezien en ook werd de Lorelei bewonderd. Rond 12 uur arriveerde het gezelschap in het bekende wijnstadje Rüdesheim waar hotel Rüdesheimer Schloss het bivak was voor het weekend. Na een lunch en een eerste verkenning van de stadje werd een wijnproeverij in de wijnkelder van wijnhuis Georg Breuer gehouden. ’s Avonds in een sfeervolle ruimte van restaurant Krug in Eltville een gezellig en goed verzorgd diner.

Zaterdagochtend na een stevig ontbijt lopend naar de gondelbaan van waaruit men een pracht uitzicht had over de wijngaarden op de steile hellingen waar nog volop werd geplukt. Na een bezoek aan het Niederwalddenkmal en een korte bustour in de regio werd het gezelschap bij Ohlig een producent van de betere sekt opgewacht door een enthousiaste gids. Een prima rondleiding in de sfeervolle kelders met een goede proeverij werd door de UBC deelnemers zeer gewaardeerd. Na wederom een bustour door de wijngaarden werd Asbach Uralt bezocht en werd het distilleerproces getoond. De rijk voorziene voorraad in de Asbach Uralt shop met lekkernijen van bonbons tot likeuren vond gretig aftrek.

Zaterdagavond een culinair en muzikaal genieten in het restaurant van het thuishotel; kortom een diner ‘mit Musik’ en er werd volop gedanst en gezongen.

Voor sommigen werd het een korte nacht want gezelligheid kent geen tijd in dit wijngebied..
Zondagochtend na een mooi ontbijt werd om 10 uur de thuisreis aangevangen en liep de route langs de oostoever van de Rijn. Prachtige route met een heerlijk herfstzonnetje. Een koffiestop onderweg en na een voorspoedig vervolg van de rit kwam Garzweiler in zicht waar de grootste bruinkoolafgraving van Duitsland te zien is. Vanaf een uitzichtpunt kon men het immens grote gebied bekijken. Een groot contrast tussen de schone energie welke ons buurland nastreeft ten opzichte van de bruinkoolenergie. Via het niet meer bewoonde spookdorp Immerath werd ook Neu Immerath, 10 kilometer verderop, bekeken. Een bezoek aan Roermond Outlet was, zo dachten de organisatoren, wel een juiste invulling echter, de drukte was zo enorm dat er niets gekocht kon worden.

Moeilijk om de twee eerdere restaurants tijdens de wijnreis te overtreffen en toch gelukte dat in restaurant ONE in Roermond dat speciaal voor UBC die avond geopend was. Genieten van culinaire hoogstandjes en persoonlijk afscheid nemen van de chef-kok was een prima afsluiting van deze drie dagen. De wijnreis- organisatoren Adjan Bos en Albert Sterk maken reeds nu plannen voor 2016. Wat gaat het worden? Wijnfeesten aan de Moezel of is de reis naar Bourgogne, Loire, Rioja of Piemonte?